Дървен материал

Екстериорен лак Belinka

Кофражен шперплат 2440/1220/

Телескопични подпори ВНОС ИТ

ОСБ плоскости

Пелети/ бук,дъб/

Градивни материали Тухли ке

Керемиди керамични

Керемида Continental LUX

Аксесоари - покрив

Отводнителна система -покрив

Ondolin-Покривни платна

Вата Isower

Циментови смеси

Битумна хидроизолациона мемб

Японското ЧУДО!! Невъзможно ама възможно !!Върхът на модерното стройтелство Небостъргачи от ДЪРВЕСИНА!!

Дървесината е класика в жанра и от векове  присъства като  основен стройтелен материал .Модерните технологии в стройтелството правят невъзможното възможно.

Погледът на световния клас архитекти инжинери и дизайнери е отправен към значителни проекти и модерни решения със увеличаване на пресъствието на дървесината и метала за изграждането не само на къщи ,но и небостъргачи с по-малко бетон с цел по-здравословен микроклимат по-малко следи от въглероден диоксид който се абсорбира и складира от вложената в сградите дървесина и най-вече добра цена като възвръщаем и рециклиран ресурс .В най-близко бъдеще Лондон ще бъде също премоделиран.

Най-високият  в света небостъргач 350 метра ще бъде изграден в Япония Токио до 2041 год с който японската фирма ще отпразнува юбилеят си.Конструкцията му е 90% масивна дървесина и 10% стоманени тръби за да усилят огъващия момент и съпротивление на височината и вятър и земетръс   .350 метровият дървен гигант  АТРАКЦИЯ ще поглъща от околната среда над 118 000 тона въглероден диоксид и ще играе ролята на зелен екологичен филтър в центъра на Токио. Проекта предвижда още над 70 сгради от този тип който ще помещават офиси ,хотели и частни домове.

Настоящия най-висок небостъргач от масивна дървесинае изграден във Ванкувър Канада 18 етажа

Знаете ле ,че

 

Знаете ли ,че дървесината е най-екологичния материал в стройтелството -НАТУРАЛНА МОДЕРНА и НЕ САМО БЕЗВРЕДНА НО И ОБЕЗВРЕЖДА СЛЕДИТЕ ОТ  ВРЕДНИЯ ВЪГЛЕРОДЕН ДИОКСИД ОТДЕЛЯН ОТ  ОСТАНАЛИТЕ СТРОЙТЕЛНИ МАТЕРИАЛИ 

Знаете ли ,че благодарение на структурата си дървесината  запазва полезните си качества и след разбичването си и последваща обработка и превъзхожда останалите стройтелни  материали като за разлика то тях поема вредните вещества и неизлъчва такива служеики като абсорбатор и депо складирайки ги особено  въглероден диоксид от обикалящата ни среда!!

Знаете ли,че колкото повече натурална дървесина има около Вас толкова по-безвредна е средата около Вас !! 

Знаете ли,че едина стена изградена с дървен материал е еквивалентна на изолацията на  един метър стена изградена от тухли !

Знаети ли че ,кубик дървена обшивка абсорбира в себе си 82 кг въглеродния диоксид ,а кубик дървеният гредоред абсорбира  54 кг от вредните емисии въглероден  двуокис.

Знаете ли ,че кубик тухлена стена отделя 44 кг въглероден диоксид 

Знаете ли ,че бетона отделя най-много въглероден диоксид  88 кг за кубичен метър

Знаете ли ,че най-много дървесина в стройтелството се ползва в Япония Китай  Северна Америка ,а основателите на дървените конструкции са европейците.

Знаети ли ,че за дървените конструкции се ползва прясно бичен материал или естествено просушен защото е по-евтин и съхне едновременно със останалите вложени материали

Знаете ли ,че дървените обшивки от ламперия могат да се полагат както вътре в помещенията така и отвън.

Знаети ли че,ако гипсокартонът продължава да се пука или пада по-добре е да монтирате летви 50 х 50 и да наковете дървена ламперия както на стената така и на тавана.Температурата на помещението ще се увеличи през зимните месеци и ще увеличите  прохладата през лятото. 

Знаете ли ,че най-подходящия сезон да наковете дървена обшивка е пролетта и есента

Знаете ли ,че дървесината е добре да постои няколко дни в помещението където ще се полага за да поеме влагата на помещението

Знаете ли ,че пироните се коват под наклон не се коват перпендикулярно при някой обшивки с безглави пирони

Знаете ли ,че дървените обшивки или дървен сайдинг са най-безвредни  не са податливи на конденз отдават и поемат влагата подходящи са външни и вътрешни стени ,а допълнителното полагане на вата подсилва топлоизолационните им качества.

Знаете ли,че дървеният сайдинг е антиалергенен и антистатичен материал неизлъчващ вредни вещества. 

Знаете ли ,че можете и сами да си импрегнирате дървеният материал  за да сте сигурни ,че импрегнора е оригинален концентрат

Знаете ли,че обшивките като ламперия и дюшеме не се боядисват преди монтаж .Предварителното боядисване затруднява монтирането им  материала се надрасква и губи естетиката си  .Боядисва се след обезпрашаване на материала и помещението в затворено  проветриво помещение  не на слънце.

Знаете ли ,че ако изграждате отвън дървения си под  той трябва да е под лек наклон ако ползвате дюшеме  или при вариант с рендосани дъски да оставяте разстояние между тях.

Знаете ли,че за да удължите живота, подръжката и добрия външин  вид на дървесината е  препоръчително да ползвате лак на водна основа или масло за дървесина

Знаете ли ,че термообработената дървесина има червеникавокафяв цвят независимо от какъв дървесен вид е

Знаете ли ,че обработената дървесина  оставена на пряко слънце  променя цвета си от бял жълтеникав до сив 

Знаете  ли,че остарели методи като мазането на дървесината  с изгорели машинни масла е канцерогенно и опасно за Вашето здраве

Знаете ли ,че лаковете на водна основа имат  голяма гама цветове  освежаващи или предаващи друго оцветяване на дървесината  както и имитиращи цветовете на блажните бой

Знаете ли ,че блажната боя се отстранява по трудно от дървесината докато дървесината  боядисана с лак само се освежава тс избягвате загубата на време и подръжка

Знаете ли че рендосаните материали поемат по-малко импрегнатор и лак

Знаете ли ,че колкото по -масивна е дървесината толкова по-дълго време ще издържи конструкцията ви. 

 

  

Покривът - топъл или студен

Покривът на всяка сграда е индивидуален .Можем да го сравним с шапка която пази сградата от агресията на времето  стихий ,ветрове, дъжд, сняг и други. Дали ще проектирате капела или каскет зависи от Вас.Реконструкцийте на покрива моат и да се премоделират когато дойде време за ремонт.Можете да промените скатовете или височината в зависимост от допустимата за това норма .Възможно е  в подпокривното пространство да направите ниши за стари вещи или да го предърнете в уютен оазис за релакс!!

Можете да прекроите покрива по-Ваша мярка и събразно вашия бюджет !!!

Допълнителното полагане на дишащи мембрани ще предотвати попадането на прах и миризми.Полагането на вата 10 или 12 см  както и  евтина дъсчена обшивка ще спести  70% от сметката ви за консумация на отопление независимо какво е то и ще намали енергиините загуби .Същевременно можете да превърнете тази празна ниша в кът за живеене  или кът за децата който е най-топлата точка!! Бълзо, евтино с повече жилищна площ !! Направете покривът обитаем.

При изграждането на студен покрив са спестени значителна част от  стройтелните материалите което го прави уязвим във времато и податлив на деформации не само на него но и на цялата сграда   .

Изграждането на топъл покрив включва двойни дървени обшивки допълнително топлоизолациони пароизолационни и дишащи материали което гарантира екстремно здрава покривна конструкция и сграда.Колкото повече дървесина се влага толкова повече е здравословна средата за обитаване в тези сгради тъй като те поемат вредните вещства и не отделят такива. 


  

Подът от дюшеме натурален топъл с финес и уют

Подът е от значение !!!!

Дървеният под изграден от дюшеме е несравнимо по-топъл от останалите подови настилки .Високите топлоизолационни свойства се дължат на структурата на материала като изолатор и еквивалентна на дебелината му. 

Подът от дюшеме може да бъде изграден бързо върху бетон или дървен гредоред.

Изграждането върху гредодоред е най-бързо и лесно както и сравнително евтино като добавим и екологично е перфектния под !! Как да  го ремонтираме или как да го положим Разбирасе на два реда единият ред се полага перпендикулярно на гредореда, а следващия втори ред успоредно на гредореда .Пироните се коват в нута и фидера за по добър естетичен вид .Напречното полагане на дюшемето на два пласта гарантира натоварването от товаропоток и количеството мебели като се съобразява с носещите греди височината .Така изградената конструкция има перфектен таван на първият етаж и перфектен под на втория етаж .Палитрата от цветове на лака зависи от Вас и каква пространственост искате да предадете на помещението от светъл  който ще увеличи пространството или обратното тъмен който ще го смали  .Лакът може да бъде натурален или да имитира друг дървесен вид .

Как да направите подът на стаята без да чакате саморазливната  нивелираща замазка да съхне цял месец .Добре е все пак подът да е равен и да се поставят гредички върху който се наковава дюшемето .За да намалите аукустиката на пода може да положите вата която е перфектен шумо и топлоизолатор.Как да наредите дюшемето напречно или надлъжно зависи как виждате пространството  дали да го смалите или увеличите .На вече положеното дюшеме което е импрегнирано имате богат избор от цветове  лак  който се полага на три слоя  мат или гланц .За разлика от естествените ламинати подът от дюшеме е едновременно натурален и в пъти по -евтин както и естетическият му вид може да се възстанови със циклене . 

Декингът


Декингът е английска дума  и произлиза от думата deck или палуба на кораб подът на терасата или плувен басейн.Характерното за него е ,че издържа на агресивна влажна и мокра среда ,а за да се обезпечат тези му качества той се прави от скъпа африканска или индонезийска тропична дървесина тиково дърво/teak.Ipe.Iroko/ която расте във непрекъсната влага благодарение на проливните ежедневни дъждове.Цената на оригиналния декинг с дебелина 20 мм и ширина 120 мм варира от 500 лв до 1500 лв за КВАДРАТЕН МЕТЪЪЪР.Цветът му в разрез е тъмно кафявочервен с много плътна структура и труден за обработка.Този тип декинг се подържа с натурални растителни масла за дървесина и е рядко срещан в България.Корабната индустрия ползва този материал от твърда дървесина поради по-устойчивите му качества на натиск при товари  и високата  непрекъсната агресия на морската вода и лоши метеорологични условия.Този скъп декинг се ползва  с цел за да се предотвратят погиването на хора и товари за милиарди долари в открито маре и луксозни яхти.

Българският вариант с местна шлайфана дървесина варира за дебелини от 25,40,50и 60мм от 18,00 лв за кв.м -28,00 лв ,30 и 35 лв кв.м тс колкото е по-дебел материала съобразно конструкцията и натоварването както и средата дали е изложен на атмосферни влияния вътрешно или външно помещение  правилният монтаж и качествен лак ще удължат експлоатационния живот на вашия декинг .Не е задължително да го набраздявате ще усилите антиплъзгането но ще съкратите времето на употреба на материала тъй като водата ще прониква по-лесно в сърцевината на дъската все пак не е тиково дърво.Боровият декинг е перфектно решение не само за вашия под а и за Вашият бюджет и последваща подмяна при деформация или повреда което значително ще намали времето за отстраняване на частични повреди със същия материал.

Дъбовият материал не е подходящ за декинг той се ползва предимно  за паркет и в мебелната индустрия както и във алкохолната индустрия.Дъбовият материал в сройтелството -най-подходящ е белият дъб който се отличава със много голяма здравина ,но поради високата цена е рядко срещан вече тук.Европейският дъб се ползва и при укрепването на товари или тежки машинни детайли който имат асиметрична форма за да се стабилизират.

Махагонът не расте в Европа цената му е сравнително по-висока от европейския дъб .Устойчив материал с червенокафява текстура подходяща за класически мебели ,натурални кухненски плотове ,лодки и най-вече музикални инструменти поради добрата аукустика. 

Букът също се ползва за паркет ,но не е подходащ тъй като не издържа на влажна среда .Ползва се предимно за  мебели или  корпусни детайли на мебели в комбинация с МDF  поради здравината си  . 

За да имате здрав декинг или дървен нехлъзгав под препоръчително е да ползвате дървен боров материал с дебелина от 25 мм 40 мм 50мм до  60 мм в рендосън вид независимо дали са греди или талпи което значително ще увеличи  продължителността им на живот както и правилното импрегниране и нанасяне на няколко слоя качествен лак или масло за дървесина .Важното за този вид под е да е четиристранно рендосан  ,материала да е качествен и подходящ консултирайте се с търговеца или дърводелеца който го обработва .Монтирайте го правилно върху напречни греди на височина от земята .Боядисайте го с качествен лак.Блажните бой са  евтино решение  ,но съсипват бързо дървесината особено ако има товаропаток от хора и правят пода олющен и на петна ,а отсраняването трудно докато  ежегодното или периодично на няколко години освежаване с лак е по-лесно и евтино за подръжка.В разрез на сечението сърцевината е бяла ,а крайщата оцветени от лак.Реденето не се прави плътно ,а се оставя няколко милиметра разстояние поради линейни разширения.Както знаете дървесината поема и отдава влагата !!! Лесно може да се сдобиете с декинг от тик ПРОСТО ГО ЛАКИРАЙТЕ С ЛАК ТИК или желан от Вас дървесен вид!

Препоръчетелно е да се ползва  качествен материал което гарантира не само здрава но и издръжлива конструкция във времето от дървен декинг който може да бъде изработен от местна дървесина и ще намали в пъти  бюджетните ви разходи.